Jedzmy jabłka, odżywiajmy się zdrowo !
Z okazji obchodzonego w szkole Światowego Dnia Jabłka w kl IV - VIII ogłoszony został plebiscyt na najdłuższą listę nazw potraw z jabłkami. W plebiscycie zwyciężyła kl V, która zaprezentowała 60 potraw. Klasie V gratulujemy! Nagrodą dla uczniów były jabłka ale także zadanie przygotowanie jednej potrawy z 60 zaprezentowanych. Kreatywni uczniowie pod okiem wychowawcy na warsztatach kulinarnych upiekli szarlotkę . Szarlotka wyśmienicie pachniała I smakowała . Zajęcia dostarczyły uczniom wiedzy i umiejętności.
W ramach promocji zdrowia uczniowie klas I i II poznali właściwości zdrowotne i lecznicze czarnego bzu. Zobaczyli owoce tej rośliny na ilustracjach i w rzeczywistości, degustowali sok i wykonali kolorowanki. Zachęcono też rodziców do zapoznania się z wartościami odżywczymi czarnego bzu i przygotowania soku. Jako lekturę proponuje się książki Apteka Pana Boga, Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające, a także artykuł w czasopiśmie Moda na zdrowie nr 9/2023.